Bezsernik kokosowy ze świeżymi owocami (bez nabiału, jajek, cukru)
AGATA STRUZIK • zdjęcia: Arek Nawrocki • dawno temu • 10 komentarzySernik bez sera, jajek, masła? Otóż to! Otrzymałam niedawno od PolSoja ogromną paczkę pyszności. Między innymi znalazło się tam tofu w dużych ilościach. Nie czekało ono długo na swoją kolej w kuchni. Przed Państwem kłania się mianowicie puszysty, jak babcina poducha, kokosowy tofurnik z masą świeżych owoców! Nie będę Wam go zachwalać, bo musicie spróbować go po prostu sami. Powiem jedno. Nooo, cudo!
Składniki (forma 18 cm):
SPÓD:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1 łyżka masła orzechowego.
MASA:
- 3 kostki tofu naturalnego (po 180 g każda),
- 1/3 szklanki soku z cytryny,
- 5 kopiastych łyżek wiórków kokosowych,
- 1 puszka mleka kokosowego — 400 ml (min. 72 proc.),
- 3 łyżeczki Agaru do masy + ½ łyżeczka do polewy,
- 4 łyżki syropu z agawy (lub więcej, jeżeli lubicie bardzo słodkie ciasta) + ½ łyżeczki do polewy,
- kilka łyżek mleka roślinnego,
- dowolnie wybrane owoce.
Sposób przygotowania:
SPÓD:
W blenderze (kielichowym lub pojemniku blendera) przygotowuję spód ciasta, łącząc ze sobą płatki owsiane, olej kokosowy i masło orzechowe. Miksuję do połączenia składników i następnie wykładam na formę. Wyrównuję, mocno dociskam do dna formy i wkładam do lodówki na czas przygotowywania masy ciasta.
MASA:
- Puszkę mleka kokosowego wkładam wcześniej do lodówki na kilka godzin.
- Do sporego garnka przekładam stałą część mleczka kokosowego wyjętego z lodówki. Dodaję 3 łyżeczki Agaru i intensywnie mieszam do rozpuszczenia proszku. Następnie gotuję na małym ogniu, ciągle mieszając (ok 5 minut).
- Gdy płyn nam zgęstnieje, dodaję do niego: 3 kostki tofu, sok z cytryny, wiórki kokosowe oraz syrop z agawy i blenderem ręcznym wszystko miksuję na bardzo gładką i puszystą masę. Gdy wszystkie składniki nam się połączą — próbujemy. Jeżeli za mało słodkie — więcej syropu z agawy.
- Gdy masa smakowo jest dla Was idealna, wylewamy ją na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Gdy tofurnik nam zastygnie, układam na nim owoce, według uznania i zalewam je przygotowaną agarową "galaretką" mniej więcej do 1/3 wysokości owoców. Agarową galaretkę robimy w małym rondelku. Kilka łyżek mleka roślinnego (dowolnego), ½ łyżeczki syropu z agawy i rozpuszczony w nim Agar (½ łyżeczki) podgrzewam kilka minut na wolnym ogniu. Gdy masa zgęstnieje, zalewam nią owoce i wstawiam do lodówki na pół godziny.
Źródło: WEGE SMAKI:
Ten artykuł ma 10 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze