Powidła śliwkowe
![Agata Struzik](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/agata-struzik-zdje-cie-92014923b.jpg)
Lato powoli dobiega końca, więc trzeba je zachować jak najdłużej. Ja zapakowałam więc letnie smaki w słoiki. I tak powstały najpyszniejsze na świecie powidła śliwkowe o lekkiej, jesiennej nucie. Jeżeli macie przed sobą wolny dzień, albo weekend, kupcie słoiki, dużo sezonowych warzyw i owoców i zapakujcie je w słoiki. Nie ma nic lepszego, niż kawałek lata w środku zimy lub jesieni!
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.fitness.wp.pl/img-0673-jpg-8f840636a1be1bd4293.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Składniki (na 8–10 słoiczków 0,3 l):
- 7 kg śliwek
- 4 płaskie łyżeczki cynamonu
- dwa goździki
- 2 płaskie łyżeczki kardamonu
- opcjonalnie: tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Śliwki dokładnie myję pod bieżącą wodą, osuszam papierowym ręcznikiem i pozbawiam je pestek. Wrzucam je do dużego garnka z grubym dnem lub dwóch garnków, jeżeli w jednym się wszystkie nie zmieściły i podduszam pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Co kilka, kilkanaście minut mieszam, aby nie doprowadzić do przypalenia. W połowie gotowania dodaję cynamon, kardamon i rozdrobnione w moździerzu dwa goździki. Dodaję opcjonalnie czekoladę chcąc uzyskać lekko "nutellowy" smak. Śliwki podduszam do momentu całkowitego odparowania wody i powstaniu gęstej, jednolitej konsystencji. Może to potrwać nawet do 8–10 godzin.
Pasteryzacja słoików:
Chcąc cieszyć się cieszyć powidłami przez całą zimę, gotowe powidła przekładam do słoiczków. Zakręcam słoiki i wstawiam je do garnka z gotującą się wodą. Poziom wody powinien być ok 2 cm poniżej zakrętki słoika. Gotuję ok. 15 minut uważając, aby nie doprowadzić do popękania słoików. Po upływie tego czasu, za pomocą rękawiczki żaroodpornej wyjmuje słoiki i ustawiam je na ściereczce dnem do góry i pozostawiam tak na 8 godzin do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie wieczka słoików powinny być wklęsłe.
Słoiki dekoruję kapturkami, naklejam naklejki, opisuję i cieszę się szafką pełną smakowitości przez całą jesień i zimę :)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Źródło: Wege Smaki
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze