Orkiszowy placek ze śliwkami
AGATA STRUZIK • zdjęcia: Arek Nawrocki • dawno temu • 15 komentarzyKto oglądał Snapy (snapchat: wegesmaki) ten wie, że dostaliśmy od Dziadka 7 kg śliwek z jego działki. Wyzwanie, co z tym zrobić! Zdecydowałam się na: powidła, naleśniki, no i OBOWIĄZKOWO placek ze śliwkami. Druga noc ledwo przespana, ze względu na gotujące się powidła, ale to na prawdę wielka radocha kręcić łychą i jednocześnie wspomagać się ciepłym orkiszowym plackiem ze śliwkami.
Składniki (na keksówkę lub formę 22 cm):
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- szklanka mleka roślinnego (polecam do tego ciasta użyć mleka kokosowego o smaku czekoladowym)
- kilkanaście śliwek
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego lub ½ szklanki ksylitolu
- 1/3 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki octu
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- cukier puder do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewam do 170 stopni (termoobieg), a formę do ciasta dokładnie smaruję olejem. Wszystkie składniki, oprócz śliwek, łączę ze sobą w dużej misce i dokładnie mieszam drewnianą łyżką do idealnego połączenia się składników.
Śliwki pozbawiam pestek i kroję je na pół. Masę ciasta przelewam do formy i na wierzchu układam śliwki, jedna obok drugiej.
Wstawiam do piekarnika na 45 minut. Po upływie tego czasu ciasto zostawiam do całkowitego ostudzenia i dopiero potem posypuję cukrem pudrem.
Źródło: Wege Smaki
Ten artykuł ma 15 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze