Torcik jaglany z bitą śmietaną kokosową, truskawkami i spodem z chałwy lnianej (bez cukru i bez nabiału)
AGATA STRUZIK • zdjęcia: Arek Nawrocki • dawno temu • 10 komentarzyWraz ze sklepem internetowym Skrzynka Smaku przygotowujemy dla Was same wspaniałości! Stworzyliśmy wspólnie kosz wegańskich, ekologicznych, wysokiej jakości produktów, który już niebawem będziecie mogli kupić! Osobiście wybrałam dla Was same wspaniałości, a Skrzynka Smaku przystała na moje propozycje i tak oto mamy ten wegański kosz! Kosz jest pełen produktów, z których stworzycie aromatyczne, pełne owocowych konfitur ciasta, ciasteczka. Jednym słowem - pachnących wiosną i sadem potraw! Ja prezentuję Wam dzisiaj pierwszą propozycję z koszowych produktów. Z wege kosza Wykorzystałam: jagody goji w ciemnej czekoladzie, chałwę lnianą, cynamon mielony ekologiczny.
Składniki:
- dwie szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- chałwa lniana (Skrzynka Smaku)
- 2 łyżki kakao niskotłuszczowego
- 3–4 bardzo dojrzałe banany (bardzo, bardzo dojrzałe!)
- puszka 400 ml mleczka kokosowego (min. 76%)
- jagody goji w ciemnej czekoladzie
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mleka roślinnego (ja wybrałam migdałowe)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 łyżeczki agar-agar
- 2 łyżki ksylitolu
- świeże truskawki
Kilka rad:
- mleczko kokosowe musi mieć min. 76% zawartości ekstraktu kokosowego (im więcej, tym łatwiej będzie ubić bitą śmietanę)
- mleczko kokosowe przed ubiciem na śmietanę, musi być przechowywane w lodówce min. 24 godziny. do ubicia bitej śmietany używamy tylko części stałej mleczka. Część płynną pozostawiam do polewy czekoladowej.
- słód do bitej śmietany powinien być biały (np. ksylitol lub cukier puder) - wtedy uzyskamy ładny kolor kremu.
- jeżeli śmietanka nie będzie chciała ubijać się na sztywno, proponuję dodać (ewentualnie) "Śmietan-Fix" w połowie ubijania mleczka kokosowego
Sposób przygotowania:
- Chałwę lnianą kruszę i łączę w misce z łyżeczką oleju kokosowego. Intensywnie mieszam i ugniatam widelcem. Tortownicę (22 cm) wykładam uzyskaną masą, tworząc spód tortu. Wyrównuję i dociskam do spodu tortownicy.
- Kaszę jaglaną gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy stanie się miękka, przekładam ją do sporej miski wraz z dojrzałymi bananami, cynamonem i kakao. Blenderem ręcznym miksuję na gładką masę.
- W między czasie w szklance mleka roślinnego rozpuszczam 2 łyżeczki agar-agar i następnie podgrzewam ok 5 minut. Gdy mleko z agarem zagotuje się, dodaję do masy jaglanej i jeszcze raz wszystko dokładnie miksuję blenderem.
- Gdy masa stanie się gładka i jednolita, przelewam ją do tortownicy, wyrównuję i wkładam do lodówki na 2 godziny.
- Gdy torcik zastygnie, przygotowuję bitą śmietanę kokosową. Do sporej miski, rondelka lub wysokiego pojemnika przekładam stałą część mleczka kokosowego wraz z ksylitolem. Ubijam mikserem, do uzyskania konsystencji bitej śmietany. W połowie ubijania polecam dodać Smietan Fix, do uzyskania idealnej konsystencji.
- Bitą "śmietanę" przekładam do tortownicy, wyrównuję. Następnie układam truskawki i posypuję jagodami goji.
Smacznego! :)
Źródło: WEGE SMAKI:
Ten artykuł ma 10 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze