Kremowe lody kokosowe z owocami i nasionami chia
AGATA STRUZIK • dawno temu • 9 komentarzyKremowe, domowe lody na patyku? No pewnie! Wystarczy 15 minut, zamrażalnik i foremki na lody żeby mieć swoje własne, wegańskie, przepyszne i kremowe lody. Moją słabość do kokosa znacie, a więc i te lody będą kokosowe, no bo jak inaczej! Użyłam do nich nasion chia oraz zielonych dodatków takich jak: kiwi oraz mięta, ale owocowe dodatki dobierać możecie wedle uznania. Im bardziej kolorowo, tym lepiej!
Składniki (na 6 średnich foremek):
- puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka słodu (np. syrop z agawy, ksylitol)
- 2 łyżki nasion chia
- dowolne świeże owoce/mięta
Sposób przygotowania:
Mleczko kokosowe chłodzę w lodówce przez kilkanaście minut. Owoce kroję na cienkie plasterki lub mniejsze kawałki oraz przygotowuję foremki i patyczki do lodów. W sporej misce łączę ze sobą: schłodzone mleczko, wiórki kokosowe oraz słód. Wszystko razem mieszam trzepaczką, aż mleczko napowietrzy się. Na koniec dodaję nasiona chia. Gdy masa jest gotowa, ścianki foremek wykładam owocami i następnie zalewam kokosową masą. Wbijam patyczek i wkładam na całą noc do zamrażalnika. Rano wyciągam i zajadam się domowymi, kremowymi, wegańskimi lodami!
Źródło: WEGE SMAKI
Ten artykuł ma 9 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze