Kremowe lody kokosowe z owocami i nasionami chia
![Agata Struzik](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/agata-struzik-zdje-cie-92014923b.jpg)
Kremowe, domowe lody na patyku? No pewnie! Wystarczy 15 minut, zamrażalnik i foremki na lody żeby mieć swoje własne, wegańskie, przepyszne i kremowe lody. Moją słabość do kokosa znacie, a więc i te lody będą kokosowe, no bo jak inaczej! Użyłam do nich nasion chia oraz zielonych dodatków takich jak: kiwi oraz mięta, ale owocowe dodatki dobierać możecie wedle uznania. Im bardziej kolorowo, tym lepiej!
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.fitness.wp.pl/dsc-6164-jpg-57de189db5cbede2a40.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Składniki (na 6 średnich foremek):
- puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka słodu (np. syrop z agawy, ksylitol)
- 2 łyżki nasion chia
- dowolne świeże owoce/mięta
Sposób przygotowania:
Mleczko kokosowe chłodzę w lodówce przez kilkanaście minut. Owoce kroję na cienkie plasterki lub mniejsze kawałki oraz przygotowuję foremki i patyczki do lodów. W sporej misce łączę ze sobą: schłodzone mleczko, wiórki kokosowe oraz słód. Wszystko razem mieszam trzepaczką, aż mleczko napowietrzy się. Na koniec dodaję nasiona chia. Gdy masa jest gotowa, ścianki foremek wykładam owocami i następnie zalewam kokosową masą. Wbijam patyczek i wkładam na całą noc do zamrażalnika. Rano wyciągam i zajadam się domowymi, kremowymi, wegańskimi lodami!
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Źródło: WEGE SMAKI
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł ma 9 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze