Szybkie czekoladowe Babeczki z Gruszką (bez jajek i nabiału)

Wolny wieczór w domu zaowocował powstaniem niezwykle prostych i szybkich roślinnych, czekoladowych babeczek z dodatkiem słodkiej gruszki. Potrzebne będą papilotki (12 sztuk) i forma na muffiny. Ja użyłam silikonowej. Zapraszam Was na bloga, po większą ilość zdjęć i przepisów: http://wegesmaki.blogspot.com


Składniki:
Składniki suche:
1 szklanka mąki orkiszowej lub żytniej
0,5 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao (ja wybrałam to niskotłuszczowe)
4 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki mokre:
1 szklanka wody
1 łyżeczka octu
5 łyżek oleju kokosowego lub jeżeli nie chcemy, aby babeczki miały kokosowy posmak oleju roślinnego
Dodatkowe:
1 gruszka
Sposób przygotowania:
W jednej miseczce łączę składniki suche, w drugiej mokre. Produkty w miskach dobrze mieszam, po czym przelewam produkty mokre do suchych. Intensywnie mieszam do czasu połączenia się składników. Układam papilotki w foremce na muffiny i chochelką przelewam do nich ciasto (do 70% wysokości papilotek). Gruszkę obieram, kroję na centymetrowe kostki. Wkładam po jednej kostce gruszki do każdej z babeczek. Babeczki piekę w nagrzanym wcześniej piekarniku ok. 25–30 min. w 180 stopniach. Przed wyjęciem, wbijam nóż w jedną z babeczek i sprawdzam, czy ciasto nie oblepia noża. Jeżeli nóż jest czysty — babeczki gotowe są do wyjęcia :)
Smacznego! :)
fot. Arek Nawrocki

Źródło: Wege Smaki
Najnowsze

Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze