Pasztet idealny z zielonej soczewicy z rozmarynem i żurawiną
AGATA STRUZIK • zdjęcia: Arek Nawrocki • dawno temu • 8 komentarzyPasztety warzywne, to jedna z moich ulubionych przekąsek. Zrobić je można w zasadzie ze wszystkiego tego, co macie akurat w lodówce.
Została mi niewykorzystana zielona soczewica, kasza jaglana, włoszczyzna i końcówka żurawiny. Co więc robię? Kręcę pasztet!!!
Do pasztetu nie musicie używać świeżej włoszczyzny, jeżeli nie macie na to czasu. Dobrym rozwiązaniem będzie również użycie tej mrożonej już pociętej na paski.
Składniki:
— 1 szklanka suchej zielonej soczewicy
— 1 szklanka kaszy jaglanej
— 2 marchewki
— 1 pietruszka
- ½ niewielkiego pora
— kawałek selera
— suszona żurawina
— 1 ząbek czosnku
— 1 spora cebula
— rozmaryn suszony
— sól, sól ziołowa, majeranek, pieprz
— olej
— margaryna wegańska do wysmarowania foremek.
Sposób przygotowania:
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na patelni. Po kilku minutach dodaję starte na tarce/pokrojone drobno warzywa, przeciśnięty czosnek i podduszam wszystko ok 10 minut pod przykryciem. Gdy cebula zeszkli się na złoty kolor, a warzywa staną się miękkie, przekładam razem do pojemnika blendera i blenduję na gładką masę.
W międzyczasie gotuję w jednym garnku (3–4 szklanki osolonej wody) soczewicę i kaszę jaglaną. Gdy się rozgotują i wchłoną całą wodę, dodaję do zblendowanych warzyw i wszystko razem miksuję jeszcze raz bardzo dokładnie. Dodaję soli, pieprzu, rozmarynu, soli ziołowej i majeranku do smaku. Na koniec dodaję suszoną żurawinę i mieszam dokładnie łyżką całą masę.
Foremki smaruję wegańską margaryną. Masę przekładam do foremek, z wierzchu posypuję jeszcze suszonym rozmarynem i wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni, góra-dół) na ok. 70–90 minut. Pasztet powinien być przypieczony z wierzchu, boki powinny śmiało odchodzić od formy, a w środku nie powinien być zbyt miękki.
Pasztet po wyjęciu z piekarnika polecam zostawić w foremkach do wystudzenia i następnie wstawić na noc do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień :))))
Źródło: Pasztet z Soczewicy Wege Smaki
Ten artykuł ma 8 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze