Wegańska wuzetka idealna!

Czy można zrobić wuzetkę bez jajek, mleka, mąki, masła i białego cukru? Może mi nie uwierzycie, ale można! I co więcej, zamierzam Was namówić do jej zrobienia. W 100 proc. roślinna wuzetka pojawiła się pierwszy raz w domu u mojej Mamy. Robiłyśmy ją potem jeszcze kilka razy, aby dopracować przepis i wierzcie mi lub nie, ale ciasto smakuje jak prawdziwa jajeczno-mleczna wuzetka. I co - podejmiecie się wyzwania zrobienia ze mną 100 proc. roślinnej wuzetki? Jeżeli tak, to zapraszam do przepisu.

fot. Arek Nawrocki

fot. Arek Nawrocki

Kilka rad:

  • mleczko kokosowe musi mieć min. 76% ekstraktu kokosowego (im będzie bardziej tłuste, tym łatwiej będzie ubić bitą śmietanę),
  • mleczko kokosowe przed ubiciem na śmietanę musi być przechowywane w lodówce min. 24 godziny,
  • do ubicia bitej śmietany używamy tylko części stałej mleczka. Część płynną pozostawiam do polewy czekoladowej,
  • słód do bitej śmietany powinien być biały (np. ksylitol lub erytrol) - wtedy uzyskamy ładny, śnieżnobiały kolor kremu,
  • jeżeli śmietanka nie będzie chciała ubijać się na sztywno, proponuję dodać (ewentualnie) 2 "Śmietan-Fixy",
  • przy ubijaniu śmietany należy uzbroić się w cierpliwość. Nie poddawajcie się po 10 minutach.

Zdrowe i lekkie przepisy


Składniki:

Biszkopt:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki ksylitolu/erytrolu (zamiennik cukru),
  • ¼ szklanki oleju,
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki kakao.

Bita śmietana:

  • 3 puszki mleczka kokosowego 400 ml,
  • 3 łyżki białego słodu, np. ksylitolu,
  • ewentualnie "Śmietan Fix" - do lepszego ubicia bitej śmietany.

Polewa czekoladowa:

Sposób przygotowania:

W osobnych miskach łączymy suche i mokre składniki na biszkopt. Intensywnie mieszam i łączę mokre z suchymi. Jeszcze raz dokładnie mieszam. Ciasto umieszczam w tortownicy ok. 22 cm., nasmarowanej olejem i piekę ok. 45 minut w 180 stopniach. Gdy biszkopt ostygnie przekrajam go na pół i ścinam wierzch na płasko.

Mleczko kokosowe wyjmuję z lodówki i przekładam do sporego naczynia jego stałą część (wodę odlewam i zostawiam do polewy). Ubijam mleczko kokosowe (mikserem lub blenderem z końcówką trzepaczki) na bitą śmietanę. Pod koniec ubijania dodaję ksylitol/erytrol. Ubijanie potrwać może nawet ok. 15 minut. Kokosowa śmietana powinna być bardzo zbita.

Na spód biszkopta, znajdującego się w tortownicy, wykładam bitą śmietanę (zostawiam kilka łyżek bitej śmietany do dekoracji wuzetki). Wyrównuję i delikatnie układam drugą warstwę biszkopta. Wstawiam do lodówki na kilka godzin.

Po wyjęciu z lodówki przygotowuję polewę czekoladową. Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej wraz z płynną częścią mleczka kokosowego. Gdy idealnie się rozpuści, smaruję pędzelkiem kuchennym całe ciasto z wierzchu.

Gdy czekolada zastygnie, dekoruję bitą śmietaną wuzetki. Można do tego celu użyć rękawa cukierniczego lub zwykłą jednorazową torebkę foliową (ucinam róg torebki). Wszystko razem wstawiam do lodówki na 2 godziny.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Odżywianie to podstawa! Popularne stereotypy żywieniowe. Obalamy mity na temat żywienia Właściwości wody kokosowej FIT ptasie mleczko Dieta bezglutenowa cały czas popularna, czy to moda czy konieczność? Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym Garnki HERO Tefal Produkty obniżające cholesterol ARBUZOWE LOVE z MASCARPONE Pięć oznak przedawkowania kofeiny. Za dużo kawy - objawy Regularne spożywanie posiłków - dlaczego jest to tak ważne? Potrawy świąteczne, które przygotowujesz w nieprawidłowy sposób