Śledzie z boczniaków
AGATA STRUZIK • zdjęcia: Arek Nawrocki • dawno temu • 7 komentarzyHej, wegetarianie! Jak dawno mieliście okazje jeść śledzie? Wieki temu, prawda? Mam dla Was rozwiązanie - Śledzie z boczniaków! 100% roślinna przekąska, która od pewnego czasu zawsze ma swoje miejsce u nas w lodówce. Bardzo prosta potrawa, a pyszne, że ło matko! Zaskoczycie wszystkich gości i samych siebie smakiem boczniaków śledziowych (lub śledzi boczniakowych) :)
Składniki (na jeden słoik 0,5):
- 300 g boczniaków
- 1/3 szklanki oleju lnianego
- 4/5 łyżek octu
- 1 duża cebula
- 8 kulek ziela angielskiego
- pieprz kolorowy, sól, pieprz.
- 2–3 liście laurowe
- 2 goździki
Sposób przygotowania:
Boczniaki myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam boczniaki z każdej ze stron ok. 3 minut. W między czasie cebulę kroję na piórka i również podsmażam do lekkiego zarumienienia na patelni.
Przygotowuję marynatę: w miseczce łączę ze sobą olej, ocet oraz przyprawy (około: ¼ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki soli — zależy od słoika — trzeba próbować :). Wszystko intensywnie mieszam.
Podsmażone boczniaki kroję na mniejsze kawałki (jeżeli potrzeba). Cebulę zdejmuję z patelni i układam po kolei w słoiku: warstwę cebuli, boczniaki, kolejna warstwę cebuli i na końcu boczniaki. Wszystko zalewam marynatą, zamykam słoik i zostawiam w lodówce na minimum 24 godziny.
Źródło: Śledzie z boczniaków
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze