Makaron z kurkami w sosie koperkowo-śmietanowym (bez nabiału)
AGATA STRUZIK • zdjęcia: Arek Nawrocki • dawno temu • 9 komentarzyKolejny przepis, który jest absolutnym must have lata. No bo kto to widział, lato bez chociażby jednej porcji makaronu z kurkami? Nie może być. Ciepły wieczór wzmaga ochotę na randkowanie na balkonie lub w ogrodzie. A jak randka, to pyszna kolacja. Czemu więc nie połączyć jednego z drugim? Tak też zrobiłam i na wieczorną balkonową randkę z mężem powstał makaron z kurkami w koperkowym sosie. Kto więc ma ochotę na randkę, koniecznie musi podać na stół smak lata. I miłości. Jeżeli nie wiecie, jaki makaron wybrać i gdzie szukać jego wegańskiej wersji - powiem Wam jedną super fajną rzecz. Większość makaronów w sklepach (nawet w najpopularniejszych sieciówkach) jest wegańskich! Czytajcie składy i wybierajcie te bezjajeczne. Uwierzcie mi na słowo, na półkach znajdziecie więcej wegańskich niż tych nie-wegańskich makaronów ;)
Składniki (na dwie osoby):
- 200 g świeżych kurek
- 200 ml sojowej śmietany (lub innej ulubionej przez Was)
- 1 duża biała cebula
- łyżka bezzapachowego i bezsmakowego oleju kokosowego
- pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
- dwie szczypty suszonego lub świeżego rozmarynu
- 2 porcje ulubionego makaronu
Sposób przygotowania:
Grzyby bardzo dokładnie myję pod bieżącą wodą, pozbywając się wszelkich zabrudzeń. Cebulę kroję w niezbyt drobną kostkę i podsmażam ją na patelni z rozpuszczonym olejem kokosowym. Gdy cebula zarumieni się, dodaję do niej kurki wraz z solą i razem podsmażam jeszcze kilka minut, często delikatnie mieszając.
Po upływie kilku minut, dodaję śmietankę sojową, pieprz (ja dodałam 2 łyżeczki — ale to według Waszego uznania), rozmaryn i poszatkowany pęczek koperku. Wszystko razem mieszam i podsmażam ok. 10 minut. W międzyczasie gotuję makaron w osolonej wodzie. Gdy makaron ugotuje się, wykładam jego porcję na talerz i podaję z kurkami z sosem.
Dekoruję gałązką rozmarynu, popijamy białym winem i delektujemy się chwilą :) Mówię Wam, fajnie!
Ten artykuł ma 9 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze