Smalec z fasoli z chrupiÄ…cymi skwarkami z kaszy gryczanej
AGATA STRUZIK • zdjÄ™cia: Arek Nawrocki • dawno temu • 3 komentarzeNie krzyczcie za sÅ‚owo "smalec", ale inaczej nie da siÄ™ nazwać tej pasty. Bardzo konkretna w smaku, z chrupiÄ…cymi kawaÅ‚kami cebulki i kaszy gryczanej, podana ze Å›wieżym chlebem jest istnÄ… rozkoszÄ… dla podniebienia. Hej, wegetarianie i weganie! Fasola na stół i krÄ™cimy smalec!
Składniki:
— 1 puszka biaÅ‚ej fasoli
— 1 spora cebula
— 1 Å›rednie jabÅ‚ko
— 4 Å‚yżki kaszy gryczanej niepalonej
— sól, pieprz, majeranek
— zÄ…bek czosnku
— olej roÅ›linny (ok. 6 Å‚yżek)
Sposób przygotowania:
Olej roślinny rozgrzewam na patelni lub w rondelku z grubym dnem. Cebulę i jabłko obieram. Szatkuję na drobno i wrzucam na rozgrzany olej. W między czasie fasolę odcedzam i blenduję na idealnie gładką pastę. W połowie blendowania dodaję 3 łyżki zimnej wody, aby masa nie była zbyt gęsta. Do jabłka i cebuli dodaję przeciśnięty czosnek i wszystko podsmażam ok 5 minut. Gdy cebula lekko zarumieni się, dodaję 4 łyżki nieugotowanej kaszy gryczanej i wszystko razem podsmażam ok 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia. Gdy wszystkie składniki podsmażą się, dodaję je do masy fasolowej. Wszystko intensywnie mieszam i doprawiam solą, majerankiem i sporą ilością czarnego pieprzu. Wstawiam do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie smalec jest gotowy do jedzenia! Uwaga, niełatwo powstrzymać się przed zjedzeniem całego słoika.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze