Wegetariańskie placuszki z cukinii z orzechami nerkowca
AGATA STRUZIK • zdjęcia: A • dawno temuCzy wiecie, że placki wcale nie muszą być zrobione z ziemniaków? Równie pyszne są te z cukinii! A jakie zdrowe! A jakie aromatyczne! Przedstawiam Wam moją propozycję na wegetariańskie placki z cukinii. Te są bez mąki i innych kalorycznych dodatków. Panierka, to siemię lniane i orzechy nerkowca, listę składników można wyliczyć na palcach, a samo przygotowanie zajmie Wam 15 minut.
Składniki:
- 1 cukinia,
- 1 jajko,
- ¼ cebuli,
- 4 łyżki siemienia lnianego,
- 10 orzechów nerkowca,
- sól, pieprz,
- olej kokosowy do smażenia.
Zobacz też: Proste placuszki z cukinii
Sposób przygotowania:
Cukinię i cebulę ucieram na tarce o grubych oczkach. Siemię lniane i orzechy nerkowca mielę na drobno w pojemniku blendera (z ostrzami).
Do cukinii i cebuli wbijam jajko, dodaje zmielone siemię wraz z orzechami i wszystko razem dokładnie mieszam.
Na rozgrzaną patelnię dodaję łyżeczkę oleju kokosowego. Gdy się roztopi, przekładam łyżką na patelnię cukiniową masę, formując placuszki.
Źródło: Wege Smaki
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze