Truskawkowy sorbet z bitą śmietaną i orzechami (bez cukru)
![Agata Struzik](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/agata-struzik-zdje-cie-92014923b.jpg)
Gorąco, niemiłosiernie gorąco! Ale mam na to sposób - truskawkowy sorbet zimny, jak biegun północny, a pyszny, jak cała lodziarnia. Cześć, lato! Wreszcie również mogę podzielić się z Wami opinią na temat SYFONU ISI firmy Stalgast, który dostałam do testów. Przede wszystkim, co dla mnie ważne, jest bardzo prosty w obsłudze i łatwo się go myje. To już duży plus. Poza tym, bitą śmietanę przygotowałam w nim w… 60 sekund! Łącznie z nabiciem wkładu, przełożeniem mleczka, wstrząśnięciem i nałożeniem gotowej bitej śmietany do pucharków. Mikser i trzepaczki odstawiam w kąt. Jestem absolutnie zachwycona syfonem i tym, co on potrafi. A potrafi dużo więcej niż bitą smietanę - co mam nadzieję, pokazać Wam niebawem.
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.fitness.wp.pl/sorbet-0394ab4cfefbbee6648b369d5.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Składniki (na dwa pucharki):
- 100 g zamrożonych truskawek
- 1 zamrożony banan (dojrzały!)
- 2–3 łyżki mleka roslinnego
- mleczko kokosowe min. 72% (200 ml)
- 2 łyżeczki babki płesznik
- orzechy włoskie do dekoracji
- ewentualnie dla chętnych: ksylitol/erytrol do posłodzenia bitej śmietany
Kilka rad:
- mleczko kokosowe musi mieć min. 72% zawartości ekstraktu kokosowego (im więcej, tym łatwiej będzie ubić bitą śmietanę)
- mleczko kokosowe przed ubiciem na śmietanę, musi być przechowywane w lodówce min. 24 godziny.
- do ubicia bitej śmietany używamy tylko części stałej mleczka. Część płynną pozostawiam do innych potraw.
- słód do bitej śmietany powinien być biały (np. ksylitol lub cukier puder) - wtedy uzyskamy ładny kolor kremu.
- jeżeli śmietanka nie będzie chciała ubijać się na sztywno, proponuję dodać (ewentualnie) "Śmietan-Fix" w połowie ubijania mleczka kokosowego
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej mrożę truskawki oraz pokrojonego na plasterki banana.
Sorbet przygotowuję przed samym podaniem go na stół, a przygotowania zaczynam od ubicia bitej śmietany w syfonie (według instrukcji syfonu) lub ubicia jej mikserem (do sporej miski, rondelka lub wysokiego pojemnika przekładam stałą część mleczka kokosowego ewentualnie z dodatkiem ksylitolu. Ubijam mikserem, do uzyskania konsystencji bitej śmietany. Pod koniec ubijania dodaję ewentualnie Śmietan Fix).
W blenderze kielichowym lub pojemniku blendera miksuję mrożone truskawki i banany z dodatkiem babki płesznik i 2–3 łyżek mleka roślinnego. Miksuję do uzyskania idealnie gładkiej, lodowej masy. Przekładam do pucharków wraz z bitą śmietaną i orzechami. Jem od razu, jak najszybciej, bo pyszne i zimne! :)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![Agata Struzik](https://i.wpimg.pl/128x128/m.fitness.wp.pl/agata-struzik-zdje-cie-92014923b.jpg)
Polecane przez autora:
Zobacz wszystkie »Źródło: WEGE SMAKI
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze