Kowalczyk aktywnie spędza wolny czas. Imponujące zdjęcie

Czekoladowe trufelki z nutą migdałową

Czekoladowe trufelki, to rozpływająca się w ustach czekoladowo-migdałowa masa, o konsystencji miękko - twardej.

fot. Arek Nawrocki

fot. Arek Nawrocki

Nie ma nic fajniejszego, niż własnoręcznie zrobione czekoladki, położone na Wielkanocnym stole, zapakowane w efektowne pudełko i przewiązane eko-wstążką. Możecie chociażby takim pudełkiem obdarować swoich świątecznych gości. Jestem pewna, że będą zachwyceni pyszną i śliczną produkcją czekoladek home-made.

Tym razem zrobiłam trufelki w trzech różnych posypkach: migdałowej, kokosowej i kakaowej ze szczyptą chilli. Możecie jednak użyć swojej fantazji i dowolnie je udekorować.

Składniki (12 sztuk):

  • 150 g czekolady gorzkiej (trzeba czytać skład, niektóre czekolady mają zawartość mleka i jaj),
  • 1/3 szklanki rozdrobnionych migdałów lub płatków migdałowych,
  • 6–7 łyżek mleka migdałowego,
  • kilka kropelek olejku migdałowego,
  • szczypta chilli,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • posypka: np. rozdrobnione migdały, wiórki kokosowe, kakao, cukier puder, nasiona chia, sezam.

Sposób przygotowania:

Migdały rozdrabniam na bardzo drobno w blenderze.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i po chwili dodaję do niej mleko migdałowe. Mieszam, aby nie przywierała do garnka i aby masa stała się jednolita bez grudek. Jeżeli masa okaże się zbyt gęsta, proponuje dodać jeszcze odrobinę mleka. Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję, odstawiam garnek z czekoladą na bok i dodaję do niej: kilka kropelek olejku migdałowego, rozdrobnione migdały, chilli oraz cynamon. Wszystko razem dokładnie mieszam i wstawiam na ok 40 minut do lodówki.

Przygotowuję miseczki ze składnikami na posypki. W moim przypadku było to: kakao ze szczyptą chilli, wiórki kokosowe oraz rozdrobione migdały. Gdy masa zastygnie (ale tak na miękko-twardo), wyjmuję z lodówki i łyżką nabieram ilość odpowiednią do zrobienia trufelka — ok. 1/3 łyżki.

Ugniatam w ręku, delikatnie formuję kuleczki i dokładnie obtaczam w posypce. Układam na talerzu. Gdy wszystkie trufelki mają już posypkę, wstawiam do lodówki na ok. 1 godz. i po tym czasie można już delektować się przepysznymi, własnoręcznie zrobionymi czekoladkami.

Kiedy gotujesz w stresie, tracisz perfekcję.

Gordon Ramsay
Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Orkisz – idealny na śniadanie w chłodne dni Jadłospis dzienny dla osób, które chcą „jeść czysto” 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Bananowe „sushi” – śniadanie, które przygotujesz w 10 minut Te sygnały świadczą o tym, że musisz zmienić dietę Fit babka Wegański chlebek bananowy - bez mąki, jajek i mleka Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów Berberys zwyczajny, czyli polska cytryna Co znajdziemy w wędlinach sklepowych? 4 triki przydatne w kuchni Oto 3 bardzo dobre powody, aby wybierać orzechy pekan