Czekoladowe trufelki z nutą migdałową

Czekoladowe trufelki, to rozpływająca się w ustach czekoladowo-migdałowa masa, o konsystencji miękko - twardej.

fot. Arek Nawrocki

fot. Arek Nawrocki

Nie ma nic fajniejszego, niż własnoręcznie zrobione czekoladki, położone na Wielkanocnym stole, zapakowane w efektowne pudełko i przewiązane eko-wstążką. Możecie chociażby takim pudełkiem obdarować swoich świątecznych gości. Jestem pewna, że będą zachwyceni pyszną i śliczną produkcją czekoladek home-made.

Tym razem zrobiłam trufelki w trzech różnych posypkach: migdałowej, kokosowej i kakaowej ze szczyptą chilli. Możecie jednak użyć swojej fantazji i dowolnie je udekorować.

Składniki (12 sztuk):

  • 150 g czekolady gorzkiej (trzeba czytać skÅ‚ad, niektóre czekolady majÄ… zawartość mleka i jaj),
  • 1/3 szklanki rozdrobnionych migdałów lub pÅ‚atków migdaÅ‚owych,
  • 6–7 Å‚yżek mleka migdaÅ‚owego,
  • kilka kropelek olejku migdaÅ‚owego,
  • szczypta chilli,
  • ¼ Å‚yżeczki cynamonu,
  • posypka: np. rozdrobnione migdaÅ‚y, wiórki kokosowe, kakao, cukier puder, nasiona chia, sezam.

Sposób przygotowania:

Migdały rozdrabniam na bardzo drobno w blenderze.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i po chwili dodaję do niej mleko migdałowe. Mieszam, aby nie przywierała do garnka i aby masa stała się jednolita bez grudek. Jeżeli masa okaże się zbyt gęsta, proponuje dodać jeszcze odrobinę mleka. Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję, odstawiam garnek z czekoladą na bok i dodaję do niej: kilka kropelek olejku migdałowego, rozdrobnione migdały, chilli oraz cynamon. Wszystko razem dokładnie mieszam i wstawiam na ok 40 minut do lodówki.

PrzygotowujÄ™ miseczki ze skÅ‚adnikami na posypki. W moim przypadku byÅ‚o to: kakao ze szczyptÄ… chilli, wiórki kokosowe oraz rozdrobione migdaÅ‚y. Gdy masa zastygnie (ale tak na miÄ™kko-twardo), wyjmujÄ™ z lodówki i Å‚yżkÄ… nabieram ilość odpowiedniÄ… do zrobienia trufelka — ok. 1/3 Å‚yżki.

Ugniatam w ręku, delikatnie formuję kuleczki i dokładnie obtaczam w posypce. Układam na talerzu. Gdy wszystkie trufelki mają już posypkę, wstawiam do lodówki na ok. 1 godz. i po tym czasie można już delektować się przepysznymi, własnoręcznie zrobionymi czekoladkami.

Kiedy gotujesz w stresie, tracisz perfekcjÄ™.

Gordon Ramsay
Podziel siÄ™:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Dlaczego warto jeść nasiona chia? Kawa rozgrzewająca idealna na jesień i zimę. Przepis Anny Lewandowskiej 3 składnikowe FIT lody truskawkowe Co skrywają w sobie pestki arbuza? Co zrobić, gdy zimą przychodzi ochota na tłuste potrawy? Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Zdrowe muffinki dyniowe Krem czekoladowy fit - oto przepis na naturalny krem czekoladowo-orzechowy Zwykły sok pomidorowy, a ile ma zalet! 5 posiłków, które dadzą ci więcej energii niż kawa Niezwykła moc owoców jagodowych Zimowe śniadanie - przepisy na śniadania na ciepło