Czekoladowe trufelki z nutą migdałową
Czekoladowe trufelki, to rozpływająca się w ustach czekoladowo-migdałowa masa, o konsystencji miękko - twardej.
Nie ma nic fajniejszego, niż własnoręcznie zrobione czekoladki, położone na Wielkanocnym stole, zapakowane w efektowne pudełko i przewiązane eko-wstążką. Możecie chociażby takim pudełkiem obdarować swoich świątecznych gości. Jestem pewna, że będą zachwyceni pyszną i śliczną produkcją czekoladek home-made.
Tym razem zrobiłam trufelki w trzech różnych posypkach: migdałowej, kokosowej i kakaowej ze szczyptą chilli. Możecie jednak użyć swojej fantazji i dowolnie je udekorować.
Składniki (12 sztuk):
- 150 g czekolady gorzkiej (trzeba czytać skład, niektóre czekolady mają zawartość mleka i jaj),
- 1/3 szklanki rozdrobnionych migdałów lub płatków migdałowych,
- 6–7 Å‚yżek mleka migdaÅ‚owego,
- kilka kropelek olejku migdałowego,
- szczypta chilli,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- posypka: np. rozdrobnione migdały, wiórki kokosowe, kakao, cukier puder, nasiona chia, sezam.
Sposób przygotowania:
Migdały rozdrabniam na bardzo drobno w blenderze.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i po chwili dodaję do niej mleko migdałowe. Mieszam, aby nie przywierała do garnka i aby masa stała się jednolita bez grudek. Jeżeli masa okaże się zbyt gęsta, proponuje dodać jeszcze odrobinę mleka. Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję, odstawiam garnek z czekoladą na bok i dodaję do niej: kilka kropelek olejku migdałowego, rozdrobnione migdały, chilli oraz cynamon. Wszystko razem dokładnie mieszam i wstawiam na ok 40 minut do lodówki.
PrzygotowujÄ™ miseczki ze skÅ‚adnikami na posypki. W moim przypadku byÅ‚o to: kakao ze szczyptÄ… chilli, wiórki kokosowe oraz rozdrobione migdaÅ‚y. Gdy masa zastygnie (ale tak na miÄ™kko-twardo), wyjmujÄ™ z lodówki i Å‚yżkÄ… nabieram ilość odpowiedniÄ… do zrobienia trufelka — ok. 1/3 Å‚yżki.
Ugniatam w ręku, delikatnie formuję kuleczki i dokładnie obtaczam w posypce. Układam na talerzu. Gdy wszystkie trufelki mają już posypkę, wstawiam do lodówki na ok. 1 godz. i po tym czasie można już delektować się przepysznymi, własnoręcznie zrobionymi czekoladkami.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze