Czekoladowe trufelki z nutą migdałową

Czekoladowe trufelki, to rozpływająca się w ustach czekoladowo-migdałowa masa, o konsystencji miękko - twardej.

fot. Arek Nawrocki

fot. Arek Nawrocki

Nie ma nic fajniejszego, niż własnoręcznie zrobione czekoladki, położone na Wielkanocnym stole, zapakowane w efektowne pudełko i przewiązane eko-wstążką. Możecie chociażby takim pudełkiem obdarować swoich świątecznych gości. Jestem pewna, że będą zachwyceni pyszną i śliczną produkcją czekoladek home-made.

Tym razem zrobiłam trufelki w trzech różnych posypkach: migdałowej, kokosowej i kakaowej ze szczyptą chilli. Możecie jednak użyć swojej fantazji i dowolnie je udekorować.

Składniki (12 sztuk):

  • 150 g czekolady gorzkiej (trzeba czytać skład, niektóre czekolady mają zawartość mleka i jaj),
  • 1/3 szklanki rozdrobnionych migdałów lub płatków migdałowych,
  • 6–7 łyżek mleka migdałowego,
  • kilka kropelek olejku migdałowego,
  • szczypta chilli,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • posypka: np. rozdrobnione migdały, wiórki kokosowe, kakao, cukier puder, nasiona chia, sezam.

Sposób przygotowania:

Migdały rozdrabniam na bardzo drobno w blenderze.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i po chwili dodaję do niej mleko migdałowe. Mieszam, aby nie przywierała do garnka i aby masa stała się jednolita bez grudek. Jeżeli masa okaże się zbyt gęsta, proponuje dodać jeszcze odrobinę mleka. Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję, odstawiam garnek z czekoladą na bok i dodaję do niej: kilka kropelek olejku migdałowego, rozdrobnione migdały, chilli oraz cynamon. Wszystko razem dokładnie mieszam i wstawiam na ok 40 minut do lodówki.

Przygotowuję miseczki ze składnikami na posypki. W moim przypadku było to: kakao ze szczyptą chilli, wiórki kokosowe oraz rozdrobione migdały. Gdy masa zastygnie (ale tak na miękko-twardo), wyjmuję z lodówki i łyżką nabieram ilość odpowiednią do zrobienia trufelka — ok. 1/3 łyżki.

Ugniatam w ręku, delikatnie formuję kuleczki i dokładnie obtaczam w posypce. Układam na talerzu. Gdy wszystkie trufelki mają już posypkę, wstawiam do lodówki na ok. 1 godz. i po tym czasie można już delektować się przepysznymi, własnoręcznie zrobionymi czekoladkami.

Kiedy gotujesz w stresie, tracisz perfekcję.

Gordon Ramsay
Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Jak zerwać ze słodyczami? Sos z cukinii Jakie właściwości prozdrowotne ma pestka awokado? Pestka awokado - właściwości Zadbaj o formę przed ślubem!MATERIAŁ SPONSOROWANY 5 zdrowych deserów dla fanów słodkiego smaku Jak powinno wyglądać drugie śniadanie? Ekspert podpowiada Woda z miodem i cytryną - dlaczego woda z cytryną i miodem na czczo to świetny pomysł? Oto 18 produktów z minimalną ilością kalorii, które pomogą ci zrzucić wagę Lampka wina dziennie - co się stanie, jeżeli będziesz ją pić każdego dnia? Oleje roślinne - sekret zdrowia i urody Smalec z fasoli z chrupiącymi skwarkami z kaszy gryczanej Dlaczego warto pić wodę ogórkową? Woda z ogórkiem na odchudzanie

Popularne w tym tygodniu:

Nowości od DeCare: makarony Nowości od DeCare: pasty