Pudding chia (bez cukru, bez nabiału, bez jajek)
AGATA STRUZIK • zdjÄ™cia: Arek Nawrocki • dawno temu • 11 komentarzyCzujÄ™ siÄ™ w obowiÄ…zku przedstawić ten przepis na blogu, bo a nuż jest jeszcze ktoÅ›, kto nigdy o puddingu chia nie sÅ‚yszaÅ‚!? A to byÅ‚aby niewyobrażalnie ogromna strata. Nasiona chia, czyli szaÅ‚wia hiszpaÅ„ska, to niepozorne, czarne kuleczki, z których wyczarować można wiele potraw. Chia peÅ‚ne sÄ… wartoÅ›ci odżywczych i wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci zdrowotnych. Ba, poprawiajÄ… nawet pamięć i przyswajanie wiedzy! Pudding chia dedykujÄ™ wiÄ™c wszystkim studentom, zmagajÄ…cym siÄ™ wÅ‚aÅ›nie z sesjÄ… :) Oj, nie zazdroszczÄ™ Wam kochani...
Składniki na 1 porcję:
- ¾ szklanki mleka kokosowego;
- 1 łyżka mleczka kokosowego z puszki (najlepiej min. 72%);
- 2–3 Å‚yżeczki nasion chia;
- ewentualnie: słodki syrop do dosłodzenia;
- świeże truskawki lub inne owoce sezonowe.
Sposób przygotowania:
Do ¾ szklanki mleka kokosowego wsypujÄ™ 2–3 Å‚yżeczki nasion chia, Å‚yżkÄ™ mleczka kokosowego z puszki oraz (dla chÄ™tnych) kilka kropel sÅ‚odkiego syropu (np. z agawy, klonowego etc). Wszystko razem mieszam intensywnie, przykrywam foliÄ… spożywczÄ… i wstawiam do lodówki.
Powtarzam czynność mieszania jeszcze kilka razy, co 15–20 minut, aby nasiona nie opadÅ‚y nam na dno i zostawiam przykryte foliÄ… na noc w lodówce. Nie przejmujcie siÄ™, że nasion jest niewiele w stosunku do iloÅ›ci mleka. Nasiona powiÄ™kszÄ… swojÄ… objÄ™tość kilkakrotnie!
Rano dekoruję świeżymi owocami, podaję schłodzone.
Źródło: Wege Smaki
Ten artykuł ma 11 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze