Pudding chia (bez cukru, bez nabiału, bez jajek)
AGATA STRUZIK • zdjęcia: Arek Nawrocki • dawno temu • 11 komentarzyCzuję się w obowiązku przedstawić ten przepis na blogu, bo a nuż jest jeszcze ktoś, kto nigdy o puddingu chia nie słyszał!? A to byłaby niewyobrażalnie ogromna strata. Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska, to niepozorne, czarne kuleczki, z których wyczarować można wiele potraw. Chia pełne są wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Ba, poprawiają nawet pamięć i przyswajanie wiedzy! Pudding chia dedykuję więc wszystkim studentom, zmagającym się właśnie z sesją :) Oj, nie zazdroszczę Wam kochani...
Składniki na 1 porcję:
- ¾ szklanki mleka kokosowego;
- 1 łyżka mleczka kokosowego z puszki (najlepiej min. 72%);
- 2–3 łyżeczki nasion chia;
- ewentualnie: słodki syrop do dosłodzenia;
- świeże truskawki lub inne owoce sezonowe.
Sposób przygotowania:
Do ¾ szklanki mleka kokosowego wsypuję 2–3 łyżeczki nasion chia, łyżkę mleczka kokosowego z puszki oraz (dla chętnych) kilka kropel słodkiego syropu (np. z agawy, klonowego etc). Wszystko razem mieszam intensywnie, przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki.
Powtarzam czynność mieszania jeszcze kilka razy, co 15–20 minut, aby nasiona nie opadły nam na dno i zostawiam przykryte folią na noc w lodówce. Nie przejmujcie się, że nasion jest niewiele w stosunku do ilości mleka. Nasiona powiększą swoją objętość kilkakrotnie!
Rano dekoruję świeżymi owocami, podaję schłodzone.
Źródło: Wege Smaki
Ten artykuł ma 11 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze