Wege burger z kotletem z buraków
AGATA STRUZIK • zdjęcia: Arek Nawrocki • dawno temu • 4 komentarzeCzy wiecie, że buraki naprawdę mają właściwości lecznicze? Jest w nich mnóstwo pierwiastków mineralnych: m. in. żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor oraz rzadko spotykane w warzywach - rubid i cez. Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego zamiast je gotować, lepiej upiec! Kupiłam siatkę buraków i od razu pojawiło się sto pomysłów. Jednym z nich były właśnie burgery z kotletem z buraka. Wyszły super aromatyczne. Dzięki użyciu kaszy jaglanej lub jęczmiennej nie powinno być problemów ze sklejaniem kotletów.
Składniki (na ok. 10 sztuk kotlecików):
- 2 średnie starte na tarce buraki;
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
- 1 cebula;
- ¾ szklanki lekko uprażonych nasion (np. słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane);
- 2–3 łyżki sosu sojowego;
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy (ewentualnie innej mąki);
- ¼ szklanki oleju;
- garść posiekanej natki pietruszki;
- ½ szklanki bułki tartej;
- ½ łyżeczki suszonego imbiru;
- sól, pieprz — do smaku;
- Dodatki: bułka, pomidor, ogórek konserwowy, majonez wegański, ser wegański, czerwona cebula, sałata.
Sposób przygotowania:
Buraki szoruję i obieram ze skóry, następnie ścieram je na tarce. Cebulę kroję na drobną kosteczkę, a nasiona podprażam na suchej patelni. Kaszę jaglaną gotuję według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki wrzucam do sporej miski i dokładnie mieszam. Jeżeli masa nie będzie chciała się wystarczająco kleić, dodaję więcej mąki i oleju. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Z uzyskanej masy formuję kotleciki i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 30 minut w temp. 200 stopni. W połowie pieczenia delikatnie przewracam kotlety na drugą stroną.
Podaję z lekko zgrillowaną bułką, plastrem pomidora, liściem sałaty, plastrem sera wegańskiego, czerwonej cebuli, ogórkiem konserwowym i łyżką wege majonezu.
Źródło: WEGE SMAKI
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze