Wege burger z kotletem z buraków

Czy wiecie, że buraki naprawdę mają właściwości lecznicze? Jest w nich mnóstwo pierwiastków mineralnych: m. in. żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor oraz rzadko spotykane w warzywach - rubid i cez. Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego zamiast je gotować, lepiej upiec! Kupiłam siatkę buraków i od razu pojawiło się sto pomysłów. Jednym z nich były właśnie burgery z kotletem z buraka. Wyszły super aromatyczne. Dzięki użyciu kaszy jaglanej lub jęczmiennej nie powinno być problemów ze sklejaniem kotletów.

Składniki (na ok. 10 sztuk kotlecików):

  • 2 średnie starte na tarce buraki;
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 1 cebula;
  • ¾ szklanki lekko uprażonych nasion (np. słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane);
  • 2–3 łyżki sosu sojowego;
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy (ewentualnie innej mąki);
  • ¼ szklanki oleju;
  • garść posiekanej natki pietruszki;
  • ½ szklanki bułki tartej;
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru;
  • sól, pieprz — do smaku;
  • Dodatki: bułka, pomidor, ogórek konserwowy, majonez wegański, ser wegański, czerwona cebula, sałata.

Sposób przygotowania:
Buraki szoruję i obieram ze skóry, następnie ścieram je na tarce. Cebulę kroję na drobną kosteczkę, a nasiona podprażam na suchej patelni. Kaszę jaglaną gotuję według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki wrzucam do sporej miski i dokładnie mieszam. Jeżeli masa nie będzie chciała się wystarczająco kleić, dodaję więcej mąki i oleju. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Z uzyskanej masy formuję kotleciki i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 30 minut w temp. 200 stopni. W połowie pieczenia delikatnie przewracam kotlety na drugą stroną.

Podaję z lekko zgrillowaną bułką, plastrem pomidora, liściem sałaty, plastrem sera wegańskiego, czerwonej cebuli, ogórkiem konserwowym i łyżką wege majonezu.

Źródło: WEGE SMAKI

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Z czym do chleba? Trzy przepisy na fit pasty kanapkowe Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Brownie z batatem i rodzynkami Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Tańsze alternatywy dla superproduktów Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym Dietetyczny koktajl witaminowy Przekąski i desery dla sportowców Bananowy chleb Szybkie śniadanie, obiad, kolacja, czyli dania, w które nie trzeba wkładać wiele wysiłku Fioletowy chleb - nowe super food Omlet z płatków owsianych Domowe pralinki Dietetyczna pizza w 10 minut Pieczone sajgonki wegetariańskie Proste kulki 6 przepisów na odchudzające sałatki Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur

Popularne w tym tygodniu:

DEKALOG zdrowego odżywiania Trenerki Zdrowej Diety Regulamin konkursu "DIETA MIND" Sól nie taka straszna.