Wege burger z kotletem z buraków

Czy wiecie, że buraki naprawdę mają właściwości lecznicze? Jest w nich mnóstwo pierwiastków mineralnych: m. in. żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor oraz rzadko spotykane w warzywach - rubid i cez. Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego zamiast je gotować, lepiej upiec! Kupiłam siatkę buraków i od razu pojawiło się sto pomysłów. Jednym z nich były właśnie burgery z kotletem z buraka. Wyszły super aromatyczne. Dzięki użyciu kaszy jaglanej lub jęczmiennej nie powinno być problemów ze sklejaniem kotletów.

Składniki (na ok. 10 sztuk kotlecików):

  • 2 średnie starte na tarce buraki;
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 1 cebula;
  • ¾ szklanki lekko uprażonych nasion (np. słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane);
  • 2–3 łyżki sosu sojowego;
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy (ewentualnie innej mąki);
  • ¼ szklanki oleju;
  • garść posiekanej natki pietruszki;
  • ½ szklanki bułki tartej;
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru;
  • sól, pieprz — do smaku;
  • Dodatki: bułka, pomidor, ogórek konserwowy, majonez wegański, ser wegański, czerwona cebula, sałata.

Sposób przygotowania:
Buraki szoruję i obieram ze skóry, następnie ścieram je na tarce. Cebulę kroję na drobną kosteczkę, a nasiona podprażam na suchej patelni. Kaszę jaglaną gotuję według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki wrzucam do sporej miski i dokładnie mieszam. Jeżeli masa nie będzie chciała się wystarczająco kleić, dodaję więcej mąki i oleju. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Z uzyskanej masy formuję kotleciki i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 30 minut w temp. 200 stopni. W połowie pieczenia delikatnie przewracam kotlety na drugą stroną.

Podaję z lekko zgrillowaną bułką, plastrem pomidora, liściem sałaty, plastrem sera wegańskiego, czerwonej cebuli, ogórkiem konserwowym i łyżką wege majonezu.

Zobacz również: Oleje roślinne - sekret zdrowia i urody

Źródło: WEGE SMAKI

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) SZPARAGI Z SOSEM KAPAROWYM Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Jakie węglowodany jeść na diecie? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Najprostsze ciastka Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie Produkty, które powodują zmęczenie Fit Wielkanoc: jajka na trzy sposoby Jak pozbyć się soli z potraw bez utraty smaku? Pasztet idealny z zielonej soczewicy z rozmarynem i żurawiną Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Zdrowy krem czekoladowo-orzechowy Przepis na dietetyczny żurek Mocno wędzony pasztet z kaszą jaglaną, kiszoną kapustą i grzybami Fit babka Trzymaj linię na Wielkanoc Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Fit Wielkanoc: przepis na majonez z serka wiejskiego Woda z kaktusa - doskonały izotonik, który warto pić kiedy ćwiczysz

Popularne w tym tygodniu:

Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) 6 przepisów na odchudzające sałatki Koktajle Ewy Chodakowskiej poniżej 430 kcal Jakie węglowodany jeść na diecie? Zdrowy krem czekoladowo-orzechowy Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Brownie z batatem i rodzynkami Pomysły na zdrowe bezmięsne obiady Desery z kaszy jaglanej Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Przepis na dietetyczny żurek