Wege burger z kotletem z buraków

Czy wiecie, że buraki naprawdę mają właściwości lecznicze? Jest w nich mnóstwo pierwiastków mineralnych: m. in. żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor oraz rzadko spotykane w warzywach - rubid i cez. Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego zamiast je gotować, lepiej upiec! Kupiłam siatkę buraków i od razu pojawiło się sto pomysłów. Jednym z nich były właśnie burgery z kotletem z buraka. Wyszły super aromatyczne. Dzięki użyciu kaszy jaglanej lub jęczmiennej nie powinno być problemów ze sklejaniem kotletów.

Składniki (na ok. 10 sztuk kotlecików):

  • 2 średnie starte na tarce buraki;
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 1 cebula;
  • ¾ szklanki lekko uprażonych nasion (np. słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane);
  • 2–3 łyżki sosu sojowego;
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy (ewentualnie innej mąki);
  • ¼ szklanki oleju;
  • garść posiekanej natki pietruszki;
  • ½ szklanki bułki tartej;
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru;
  • sól, pieprz — do smaku;
  • Dodatki: bułka, pomidor, ogórek konserwowy, majonez wegański, ser wegański, czerwona cebula, sałata.

Sposób przygotowania:
Buraki szoruję i obieram ze skóry, następnie ścieram je na tarce. Cebulę kroję na drobną kosteczkę, a nasiona podprażam na suchej patelni. Kaszę jaglaną gotuję według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki wrzucam do sporej miski i dokładnie mieszam. Jeżeli masa nie będzie chciała się wystarczająco kleić, dodaję więcej mąki i oleju. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Z uzyskanej masy formuję kotleciki i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 30 minut w temp. 200 stopni. W połowie pieczenia delikatnie przewracam kotlety na drugą stroną.

Podaję z lekko zgrillowaną bułką, plastrem pomidora, liściem sałaty, plastrem sera wegańskiego, czerwonej cebuli, ogórkiem konserwowym i łyżką wege majonezu.

Zobacz również: 6 powodów, przez które nie możesz schudnąć z brzucha

Źródło: WEGE SMAKI

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Sałatka z ujemnymi kaloriami Wegańskie "ptasie mleczko" z nasionami chia Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Chrupanie bez wyrzutów sumienia, czyli zdrowe przekąski z całego świata Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Dlaczego warto jeść nasiona chia? Fit ciasto marchewkowe Dietetyczna nutella Przepisy na mięsa w wersji lekkiej Z czym do chleba? Trzy przepisy na fit pasty kanapkowe Stadiony sportowe z przekąsek kibiców Pyszne przepisy na diecie low carb Czy przechowywane potrawy mogą być niebezpieczne? Grilluj dietetycznie i bądź fit Eat clean, czyli jak? Jakie właściwości ma bób? Dlaczego warto jeść kasze? Wartości odżywcze kasz Pudding chia (bez cukru, bez nabiału, bez jajek) Piramida żywieniowa – nasz alfabet zdrowia Woda wodzie nierówna Które kwiaty są jadalne? Kolorowo, smacznie i zdrowo - kwiaty jadalne w diecie Wegesportowiec - zasady komponowania diety

Popularne w tym tygodniu:

Udar mózgu - po czym poznać, że zaskoczy nas w ciągu paru dni? Sałatka z ujemnymi kaloriami Wegańskie "ptasie mleczko" z nasionami chia SZEJK NA MOCNE KOLANA, czyli na ścięgna i więzadła! Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia Dietetyczne muffiny czekoladowe z kaszy gryczanej Przepis na wrap z grillowanym kurczakiem i warzywami Przepis na niskokaloryczną galaretkę z BCAA Jadłospis dzienny dla osób, które chcą „jeść czysto” Przepis na zdrowe ciasteczka migdałowe Przepis na kawowe naleśniki