Bezsernik kokosowy ze świeżymi owocami (bez nabiału, jajek, cukru)

Sernik bez sera, jajek, masła? Otóż to! Otrzymałam niedawno od PolSoja ogromną paczkę pyszności. Między innymi znalazło się tam tofu w dużych ilościach. Nie czekało ono długo na swoją kolej w kuchni. Przed Państwem kłania się mianowicie puszysty, jak babcina poducha, kokosowy tofurnik z masą świeżych owoców! Nie będę Wam go zachwalać, bo musicie spróbować go po prostu sami. Powiem jedno. Nooo, cudo!

Składniki (forma 18 cm):

SPÓD:

MASA:

  • 3 kostki tofu naturalnego (po 180 g każda),
  • 1/3 szklanki soku z cytryny,
  • 5 kopiastych łyżek wiórków kokosowych,
  • 1 puszka mleka kokosowego — 400 ml (min. 72 proc.),
  • 3 łyżeczki Agaru do masy + ½ łyżeczka do polewy,
  • 4 łyżki syropu z agawy (lub więcej, jeżeli lubicie bardzo słodkie ciasta) + ½ łyżeczki do polewy,
  • kilka łyżek mleka roślinnego,
  • dowolnie wybrane owoce.

Sposób przygotowania:

Zobacz również: Jak ćwiczą gwiazdy?

SPÓD:
W blenderze (kielichowym lub pojemniku blendera) przygotowuję spód ciasta, łącząc ze sobą płatki owsiane, olej kokosowy i masło orzechowe. Miksuję do połączenia składników i następnie wykładam na formę. Wyrównuję, mocno dociskam do dna formy i wkładam do lodówki na czas przygotowywania masy ciasta.

MAŁE CO NIECO

Idealny cheat meal na diecie

MASA:

  • Puszkę mleka kokosowego wkładam wcześniej do lodówki na kilka godzin.
  • Do sporego garnka przekładam stałą część mleczka kokosowego wyjętego z lodówki. Dodaję 3 łyżeczki Agaru i intensywnie mieszam do rozpuszczenia proszku. Następnie gotuję na małym ogniu, ciągle mieszając (ok 5 minut).
  • Gdy płyn nam zgęstnieje, dodaję do niego: 3 kostki tofu, sok z cytryny, wiórki kokosowe oraz syrop z agawy i blenderem ręcznym wszystko miksuję na bardzo gładką i puszystą masę. Gdy wszystkie składniki nam się połączą — próbujemy. Jeżeli za mało słodkie — więcej syropu z agawy.
  • Gdy masa smakowo jest dla Was idealna, wylewamy ją na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • Gdy tofurnik nam zastygnie, układam na nim owoce, według uznania i zalewam je przygotowaną agarową "galaretką" mniej więcej do 1/3 wysokości owoców. Agarową galaretkę robimy w małym rondelku. Kilka łyżek mleka roślinnego (dowolnego), ½ łyżeczki syropu z agawy i rozpuszczony w nim Agar (½ łyżeczki) podgrzewam kilka minut na wolnym ogniu. Gdy masa zgęstnieje, zalewam nią owoce i wstawiam do lodówki na pół godziny.

Źródło: WEGE SMAKI:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Zapomnij o tłuszczu na brzuchu. Postaw na witaminowy koktajl odchudzający Chlorella – multiwitamina natury Potrawy z grilla na diecie? To możliwe! Piperyna - suplement pomagający schudnąć Jak zacząć? Sok z pokrzywy - naturalny detoks Przepisy spalające tłuszcz: owsiane naleśniki z jogurtem klonowym Chrom a odchudzanie 12 sposobów na zachowanie umiaru przy świątecznym stole 5 objawów, które świadczą o tym, że potrzebujesz detoksu Znaczenie błonnika w odchudzaniu Sekrety odchudzania z różnych stron świata Stres - co jeść i co ćwiczyć? Jak stosować olej kokosowy? Schudnij przed ślubem Czy jedzenie sushi przeszkadza w odchudzaniu? 8 roślin leczniczych, które pomagają zrzucać zbędne kilogramy 5 sposobów na zatrzymaną wodę w organizmie Bezpieczne oszukiwanie na diecie 6 składników smoothie, które wspomagają spadek wagi 4 produkty, dzięki którym pozbędziesz się tłuszczu z brzucha Przyspiesz swój metabolizm po zimie Chudnij podczas spania – wystarczy poznać te wskazówki Śniadanie

Popularne w tym tygodniu:

Schudła 30 kilogramów. Metamorfoza Justyny Rolki Koktajl oczyszczający z pieprzem, który spala tłuszcz Śniadania, których należy unikać na diecie odchudzającej Odpowiednia dieta odmładza skórę. Codziennie spożywanie rzeżuchy może zredukować zmarszczki nawet o 40 proc. Zobacz, co dietetycy jedzą na lunch Zalety wody bakłażanowej. Zrób samodzielnie w domu Jak dopasować strój kąpielowy do sylwetki? Gdzie podziewa się twój tłuszcz, gdy chudniesz? Wygląd brzucha może świadczyć o konkretnej chorobie Przepisy w diecie na trądzik Kolor bananów a odchudzanie Dlaczego po obiedzie mamy ochotę na słodycze?