Pieczone sajgonki wegetariańskie

Sajgonki robiłam po raz pierwszy i zabierałam się do nich długo. Bałam się, że papier porozrywa mi się, że nie będą chciały się sklejać. Ku mojej uciesze wszystko poszło gładko! Byłam w szoku, że to naprawdę nie jest takie trudne :) Sajgonki odrzucały mnie jeszcze przez jeden fakt: fakt smażenia ich w głębokim oleju. Nie lubię tłustego jedzenia, sam zapach smażonego oleju po prostu nie sprawia mi przyjemności. Sajgonki postanowiłam więc upiec w piekarniku. Wyszły fantastyczne! Zero ociekającego oleju, zero tłuszczu wylewającego się z sakiewek. Sama chrupkość i smak farszu. Chyba mogę powiedzieć: umiem robić sajgonki! :)

Składniki na ok. 12 sajgonek:

  • 12–14 arkuszy papieru ryżowego (ja wybrałam Tao Tao)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebulka
  • garść kiełków fasoli mung
  • ¼ niewielkiego pora
  • 4–5 grzybków mun
  • 130 g makaronu sojowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • ¾ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • olej
  • opcjonalnie: niewielka papryczka chilli
  • ewentualnie dla osób mających mniej czasu: zamiast świeżych warzyw, możecie kupić mieszankę chińską np. Hortexu i jej użyć jako farszu.

Zdrowe i lekkie przepisy


Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię z małą ilością tłuszczu wrzucam kolejno pokrojone w zapałki warzywa: marchew, pora, cebulkę i na końcu kiełki fasoli. Grzybki mun przygotowuje według instrukcji na opakowaniu. Gdy staną się miękkie również kroję je w zapałki i przekładam na patelnię.

Dodaję przypraw i podsmażam przez ok 7 minut. Następnie przygotowuję makaron sojowy również według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie gotowy przekładam go na patelnię i delikatnie dzielę go nożem na krótsze kawałki. Wszystko ze sobą bardzo dobrze mieszam i próbuję. Jeżeli farsz jest zbyt mało wyrazisty lub zbyt mało słony dodaję dodatkową łyżkę sosu sojowego.

Gdy farsz będzie gotowy, zostawiam go do ostygnięcia. Kolejny krok to nałożenie farszu w papier ryżowy i odpowiednie go zwinięcie :) Nie jest to takie trudne, jak się wydaje.

Wyjmuję wszystkie arkusze papieru ryżowego i przygotowuję miskę z letnią wodą oraz deseczkę, najlepiej drewnianą. Arkusz papieru moczę przez dwie sekundy w misce z wodą i kładę na deseczkę. Czekam 10 sekund i następnie przekładam jedną łyżkę farszu na papier. Składam sajgonki według poniższego rysunku:

Zwiniętą sajgonkę odkładam na talerz do lekkiego wysuszenia. Po złożeniu wszystkich sajgonek, nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Każdą z sajgonek nabłyszczam pędzelkiem bardzo delikatnie niewielką ilością oleju. Przekładam sajgonki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika. Piekę ok 15 — 20 minut w połowie czasu przewracając ostrożnie sajgonki na drugą stronę.

Smacznego! :)

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Dietetyczny koktajl witaminowy Przekąski i desery dla sportowców Bananowy chleb Szybkie śniadanie, obiad, kolacja, czyli dania, w które nie trzeba wkładać wiele wysiłku Domowe pralinki Dietetyczna pizza w 10 minut Proste kulki 6 przepisów na odchudzające sałatki Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy Te objawy świadczą o zakwaszeniu organizmu! Prosta metoda, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Najlepsze orzechy na utratę wagi

Popularne w tym tygodniu:

Szybkie śniadanie, obiad, kolacja, czyli dania, w które nie trzeba wkładać wiele wysiłku Koktajle Ewy Chodakowskiej poniżej 430 kcal Dietetyczny koktajl witaminowy Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Produkty, od których możesz być uzależniony ze względu na znak zodiaku 24 sygnały, które świadczą o tym, że pijesz za mało wody Bananowy chleb Naturalny sok na obniżenie poziomu cholesterolu FIT TARTA CZEKOLADOWA Z MALINAMI Przepis na koktajl proteinowy Korzyści wynikające z picia ciepłej wody z cytryną. Zacznij to robić już dziś!