Wegańska wuzetka idealna!

Czy można zrobić wuzetkę bez jajek, mleka, mąki, masła i białego cukru? Może mi nie uwierzycie, ale można! I co więcej, zamierzam Was namówić do jej zrobienia. W 100 proc. roślinna wuzetka pojawiła się pierwszy raz w domu u mojej Mamy. Robiłyśmy ją potem jeszcze kilka razy, aby dopracować przepis i wierzcie mi lub nie, ale ciasto smakuje jak prawdziwa jajeczno-mleczna wuzetka. I co - podejmiecie się wyzwania zrobienia ze mną 100 proc. roślinnej wuzetki? Jeżeli tak, to zapraszam do przepisu.

fot. Arek Nawrocki

fot. Arek Nawrocki

Kilka rad:

  • mleczko kokosowe musi mieć min. 76% ekstraktu kokosowego (im będzie bardziej tłuste, tym łatwiej będzie ubić bitą śmietanę),
  • mleczko kokosowe przed ubiciem na śmietanę musi być przechowywane w lodówce min. 24 godziny,
  • do ubicia bitej śmietany używamy tylko części stałej mleczka. Część płynną pozostawiam do polewy czekoladowej,
  • słód do bitej śmietany powinien być biały (np. ksylitol lub erytrol) - wtedy uzyskamy ładny, śnieżnobiały kolor kremu,
  • jeżeli śmietanka nie będzie chciała ubijać się na sztywno, proponuję dodać (ewentualnie) 2 "Śmietan-Fixy",
  • przy ubijaniu śmietany należy uzbroić się w cierpliwość. Nie poddawajcie się po 10 minutach.

Zdrowe i lekkie przepisy


Składniki:

Biszkopt:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki ksylitolu/erytrolu (zamiennik cukru),
  • ¼ szklanki oleju,
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki kakao.

Bita śmietana:

  • 3 puszki mleczka kokosowego 400 ml,
  • 3 łyżki białego słodu, np. ksylitolu,
  • ewentualnie "Śmietan Fix" - do lepszego ubicia bitej śmietany.

Polewa czekoladowa:

Zobacz również: Oleje roślinne - sekret zdrowia i urody

Sposób przygotowania:

W osobnych miskach łączymy suche i mokre składniki na biszkopt. Intensywnie mieszam i łączę mokre z suchymi. Jeszcze raz dokładnie mieszam. Ciasto umieszczam w tortownicy ok. 22 cm., nasmarowanej olejem i piekę ok. 45 minut w 180 stopniach. Gdy biszkopt ostygnie przekrajam go na pół i ścinam wierzch na płasko.

Mleczko kokosowe wyjmuję z lodówki i przekładam do sporego naczynia jego stałą część (wodę odlewam i zostawiam do polewy). Ubijam mleczko kokosowe (mikserem lub blenderem z końcówką trzepaczki) na bitą śmietanę. Pod koniec ubijania dodaję ksylitol/erytrol. Ubijanie potrwać może nawet ok. 15 minut. Kokosowa śmietana powinna być bardzo zbita.

Na spód biszkopta, znajdującego się w tortownicy, wykładam bitą śmietanę (zostawiam kilka łyżek bitej śmietany do dekoracji wuzetki). Wyrównuję i delikatnie układam drugą warstwę biszkopta. Wstawiam do lodówki na kilka godzin.

Po wyjęciu z lodówki przygotowuję polewę czekoladową. Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej wraz z płynną częścią mleczka kokosowego. Gdy idealnie się rozpuści, smaruję pędzelkiem kuchennym całe ciasto z wierzchu.

Gdy czekolada zastygnie, dekoruję bitą śmietaną wuzetki. Można do tego celu użyć rękawa cukierniczego lub zwykłą jednorazową torebkę foliową (ucinam róg torebki). Wszystko razem wstawiam do lodówki na 2 godziny.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Razem czy osobno? Dowiedz się, jakie produkty powinniśmy jeść razem, a których połączeń lepiej unikać Czy warto używać syropu klonowego na diecie? Co jeść po porannym bieganiu? Propozycje na zdrowe i pożywne śniadanie Tych produktów nie jedz przed treningiem Dietetyczna nutella Bananowy chleb Dietetyczna chałwa w 10 minut Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? Smaczne i odchudzające przekąski Oryginalne przepisy na zdrową kolację Dietetyczna domowa czekolada bez mleka Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Niedocenione superfoods, które skutecznie wpomogą utratę wagi Kilka rad jak radzić sobie z zakwaszeniem organizmu Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Brownie z batatem i rodzynkami Chcesz schudnąć? Włącz do menu te superprodukty Dietetyczne kulki owsiane Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą 5 fit śniadań z płatków owsianych Dietetyczny makaron z wędzonym łososiem Chipsy z warzyw – pomysł na zdrową przekąskę Dietetyczna pizza w 10 minut

Popularne w tym tygodniu:

FIT CIASTO z MASŁA ORZECHOWEGO ! FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Szarlotka na diecie ? Ależ TAK (i to bez glutenu) Proste i smaczne wysokobiałkowe przekąski 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Racuszki z jabłkiem Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane? Zdrowe, oryginalne i proste przepisy na śniadania Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery